Bijeenkomsten over Etty Hillesum wereldwijd gehouden

Congressen over Etty Hillesum wereldwijd gehoudenEnkele jaren na de publicatie van de nagelaten geschriften begon men in de hele wereld bijeenkomsten over Etty Hillesum te houden. Het ging om congressen, studiebijeenkomsten en symposia. Ze duurden soms een halve dag en soms drie dagen. In één geval werden enkele tientallen bijeenkomsten gehouden in een tijdsbestek van twee maanden. In alfabetische volgorde waren het de volgende landen: België, Colombia, Duitsland, Frankrijk, Israël, Italië, Nederland, Portugal. Ter gelegenheid van deze ontmoetingen vervaardigen de organisatoren allerlei soorten promotiemateriaal. In de eerste plaats natuurlijk een programma en persberichten, maar niet zelden ook een affiche en folders om uit te delen. In enkele gevallen was de pers aanwezig en volgden er artikelen.

Wij willen een poging doen om over deze uiteenlopende soorten bijeenkomsten over Etty Hillesum zoveel mogelijk materiaal te achterhalen en beschikbaar te stellen voor onderzoekers. Deze ontmoetingen zijn immers een belangrijk deel van het receptie onderzoek naar het leven en het werk Etty Hillesum in de wereld.

Deze en de gekoppelde pagina’s zijn in de fase van opbouw. Gaarne nog wat geduld.

België – Gent

 • 2008: Spirituality in the Writings of Etty Hillesum: Proceedings of the Etty Hillesum Conference at Ghent University, November 2008. Zie hier de pagina over deze publicatie. En hier voor andere documenten.
 • 2014: The Ethics and Religious Philosophy of Etty Hillesum: Proceedings of the Etty Hillesum Conference at Ghent University, January 2014. Zie hier deze pagina over de publicatie. En hier voor andere documenten.

Colombia – Bogotà

2019

Duitsland – Munster

 • 2013 in Munster op donderdag 7 maart: Hillesum. “Das Schicksal einer jüdischen Familie”. Zie hier de pagina met informatie en documenten. Zie hier voor het Programma.

Frankrijk – Metz

 • 1995 “Lire Etty Hillesum”.

Israël – Tel Aviv

2019

Italië – Orvieto – Rome – Venetië

 • 2002 in Orvieto van 9 tot 20 december: “Etty Hillesum. Diario 1941-1943. Un mondo ‘Altro’ è possibile”, Zie hier het programma in PDF.
 • 1988 in Rome op 5 en 6 december:
 • 2002 in Rome van 19 januari – 25 februari: “Etty Hillesum. Diario 1941-1943. Un mondo ‘altro’ è possibile”. De opening vond plaats op zaterdag 19 januari om 16.30 uur in de zaal ‘Protomoteca’ van het Capitool.
 • 2013 in Rome op vrijdag 15 november: “Etty Hillesum (1914-1943): Come il mio respiro fosse eterno”. Zie hier de pagina met het programma en hier voor de deelnemers. Het symposium ontstond naar een idee van de hoogleraar pedagogie Anna Aluffi Pentini, en vond plaats in een aula van de faculteit Sociale Pedagogie, Universiteit Roma Tre.
 • 2014 in Rome op maandag 6 oktober: “Etty Hillesum. Un altro modo di dire umano”. Zie hier de pagina met informatie en documenten. Affiche. Programma.
 • 2014 in Venetië op 9 en 10 november: “Etty Hillesum. Cent’anni dopo (1914-2014)”. Zie hier de pagina met informatie en documenten.

Nederland – Middelburg

 • 2018: The Lasting Significance of Etty Hillesum’s Writings: Proceedings of the Third International Etty Hillesum Conference at Middelburg, September 2018. Zie hier de pagina over de publicatie.
 • 201X: Studiedag over Etty Hillesum  — School voor de filosofie

Portugal

2019

Aantekeningen bij bijeenkomsten over Etty Hillesum

 • Deze pagina’s werden geredigeerd door Klaas Smelik en Gerrit Van Oord.

 

Print Friendly, PDF & Email