De Presentatie van de Cahiers Etty Hillesum vindt plaats op 4 november in het kader van de manifestatie Het Boekenvirus 2021. Twee dagen lang houden auteurs van uitgeverij Gompel & Svacina vanuit de lobby van de uitgeverij in Antwerpen voordrachten over hun recente publicaties. Voor een live aanwezig publiek met simultane streaming.

Presentatie Cahiers Etty Hillesum 2021

Klaas A.D. Smelik, eindredacteur van de serie Cahiers Etty Hillesum, zal tijdens zijn voordracht opzet en doel van de serie uiteenzetten en de eerste twee verschenen delen nader toelichten. Zijn voordracht begint op donderdag 4 november om 16.00 uur

De voordrachten vinden plaats in de lobby van Gebouw de Stroming, Nationalestraat 111, 2000 Antwerpen. Toegang vrij.  Voor meer informatie over de mogelijkheid van streaming klik hier.

Over de Cahiers: deel 1

In het eerste deel van ‘Cahiers Etty Hillesum’ wordt bijzondere aandacht besteed aan de receptie van Etty Hillesums nagelaten geschriften. Hoe is er in binnen- en buitenland gereageerd op haar dagboeken vanaf de eerste publicatie in 1981?

De selectie uit haar dagboeken, die toen onder de titel ‘Het verstoorde leven’ verscheen, bleek een groot succes en de vertalingen ervan in achttien talen maakten de tekst ook voor niet Nederlandstalige lezers toegankelijk. Van de verzamelde werken verschenen  tot nu toe vier integrale vertalingen: Engels, Frans, Italiaans en als laatste Spaans.

Over de Cahiers: deel 2

In het tweede deel van de reeks ‘Cahiers Etty Hillesum’ wordt bijzondere aandacht besteed aan Etty Hillesum en haar zoektocht in oorlogstijd. Haar opvattingen over lotsverbondenheid, behoud van de menselijke waardigheid en verinnerlijking ontwikkelden zich in een periode, waarin humaniteit juist onder de grootst mogelijke druk stond. Door vergelijking met andere auteurs en het analyseren van dagboekteksten worden Hillesums ideeën in de juiste context geplaatst.

De redactie van de Cahiers Etty Hillesum

Momenteel bestaat de redactie uit de volgende vijf personen:

Marja Clement
Maria Gabriella Nocita
Klaas A.D. Smelik (Eindredactie)
Gerrit Van Oord
Jurjen Wiersma

Print Friendly, PDF & Email